IELTS Speaking Test Part 1 ( Reading ) Questions With Answer

IELTS Speaking Test Part 1 ( Reading ) Questions With Answer. These are the IELTS Speaking part 1 Topics and Questions on general topics about your life. Your answers will be from your life and experience.


IELTS Speaking Test Part 1 ( Reading ) Questions With Answer

Question 1:- Do you like reading?

Answer 1:- Yes, I like to do reading even though it’s my favourite part and I would like to spend my quality time reading, and I read several kinds of books in my free time.

Answer 2:- Yes, reading books whenever I get time. I prefer reading novels and some types of comics as well.

Question 2:- What books do you like to read?

Answer 1:- There are lots of books which I like to read in my spare time, but most of the time I like to read comics, all adventure and storybooks because it contains a very interactive stories which I would like to enhance my mind power and it also source of entertainment so this kind of book I usually prefer in my day to day life.

Answer 2:- I prefer reading novels which have good animation and also some kinds of fiction which inculcate some murder mysteries and crime.

Question 3:- What book have you read recently?

Answer 1:- I recently completed a motivational book Which is based on true life and written by Mac Grill. One of the foremost reasons I’ve completed this book is that they all have lots of incredible suggestions inside the book, which also appropriately enhance our living standards, and I also learn numerous skills from this book which are useful in my life.

Answer 2:- Recently I read the Harry Potter novel written by JK Rowling. It is one of the most adventurous books I have ever read. It actually improved my imaginative skills after the completion of the book.

Question 4:- What did you learn from it?

Answer 1:- I learned a lot of things from this book. First of all, the lesson is how to survive in a difficult situation without losing all patients because patience is one of the key factors to stand in this difficult situation, so once you develop and strengthen your patience, you will find out the solution to every problem in a few times so these lessons which I learned from this book.

Answer 2:- I was able to understand the English accent in a more accurate manner. Also, I understood how we have to enjoy a childhood day with various adventurous things which we can do.

Question 5:- Do you like to read at home or in other places?

Answer 1:- Well is it depends on the situation and most of the time I prefer to read the books in a library because the ambience of libraries is quite mesmerizing which I can focus more and spend my whole the time in a good manner apart from that in a rainy season I would like to spend that time in the home because of the weather I unable to go out.

Answer 2:- Hi, prefer to read it in my comfort zone. I like to read in my own room rather than reading in any other public space.

Question 6:- In what places do you think it is difficult to read?

Answer 1:- There is some location which I avoid for various reasons, such as public Park and malls because it contains a large amount of public and they are unable to focus on reading. After all, the noise of display is quite high, and people easily get distracted from their work, so these places are not suitable for every learner.

Answer 2:- It is challenging to read books in public spaces such as well commuting or in a departmental store; similarly, it is difficult to read the book when we travel to any other place.

Question 7:- Do you like to read by yourself or with other people?

Answer 1:- Yes, I always spend my time with myself because I feel more delighted when I spend my quality time with myself and easily develop more ideas and get focused on my work. Apart from that, in a group, I am easily distracted by a lot of suggestions so that there are lots of opinions which I am unable to rectify easily, so this kind of consequences which I face.

Answer 2:- It actually depends on my internal exams or practical exams. I feel I prefer to read it along with my friends for theoretical examinations. I prefer to read it on my own

Question 8:- Do you read professional books?

Answer 1:- Yes, I always like to read professional and political books because it contains a lot of knowledge that helps me to engage with the outer reality, so this is the benefit of the professional books.

Answer 2:- Not really I’m not the founder of reading management or professional books; hence I prefer reading only novels and sometimes fictional books.

Question 9:- Why do parents make children read books at an early age?

Answer 1:- Learn to value books and stories for your child’s imagination and stimulate the mind. It also has to develop children’s bravery in the ability to focus concentration on social skills and communication skills so that it helps the children learn the difference between real and make-believe.

Answer 2:- Children should cultivate the habit of reading at an early age because it improves their reading skills it also enhances them to achieve good language ability.

Question 10:- What was your favourite book as a child?

Answer 1:- Well, Popeye the sailor man is one of the most famous books when I was a kinder Garden, and I often read all the books with my presence of mind, and I cracked some jokes based on that cartoon, so that’s a book which I liked the most when I was a child.

Answer 2:- Ask the child if my favourite book would be the tinkle weekly edition which consists of four stories from different cultural backgrounds; hence I feel like I’m on top of the world whenever I read a tinkle.

Question 11:- Should reading be compulsory at school?

Answer 1:- Yes, reading should be mandatory at school because it contains several of knowledge which makes the lifestyle of the children convenient at an early stage; children must need to develop reading skills. After all, in their growing period, they enhance their mind power with the help of the books.

Answer 2:- Oh yes, reading should be made mandatory for all the students in fact in my school every week we have a separate session to read a book.

Follow Us on IELTSFever Twitter for more updates 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top