Books Speaking Part 1 Questions With Answer

SPONSERSs

Books Speaking part 1 Questions With Answers. These are the IELTS Speaking part 1 Topics and Questions on general topics about your life. Your answers will be from your life and experience.


Books Speaking Part 1 Questions With Answer

Question 1. How often do you read?

Answer – To be honest, I’m not a huge fan of book reading as I find it too boring. However, due to the nature of my work, I often have to read a lot of online references, technology white papers and so on. In addition, I sometimes peek into e-papers during the day to keep myself updated with the current events.

Question 2. Do you have many books at home?

Answer – Yeah, I do have a bookshelf in my study, but that belongs to my husband as he is a bookaholic. It has a wide range of books related to history, science, fiction, and technology. He is so much into books and keeps on updating his collection. In fact, he never misses attending any nearby book fair.

Question 3. Do Indian people do enough reading?

Answer – Well, in my opinion, yes. Especially the older generation who utilize their time by reading newspapers or magazines and always keep themselves updated with the current happenings. Adults are mainly into technology, so they read via online mediums, e-papers, and so on. In fact, one can book fairs often receive a good number of audience. Therefore, I can say Indians read one or the other way.

Question 4. What kind of people like reading and what kind of people don’t like reading very much?

Answer – From my point of view, there is no standard answer for this. Some people have had a passion for reading from childhood; some developed it after reading an interesting novel. Book lovers are from all walks of life. On the other hand, some don’t like the idea of reading as they find it boring.

Question 5. What type of books do children read nowadays?

Answer – Well, I’d say, other than course books, today’s young generation is hardly interested in reading books. They would rather spend their time watching the videos related to their favourite characters. If I talk about 20 years before, children read the cartoon stories with great enthusiasm, but this has almost disappeared now in the majority of cases.

Question 6. Do you think children have lost their interest in stories?

Answer – Absolutely, the young generation is mostly addicted to the digital platform nowadays, so they prefer to watch videos or play games online. They are finding them far more interesting with animations, voice modulations than reading a book patiently.

Question 7. Can storybooks be an ideal gift for children?

Answer – In my opinion, it can be a great present until they are in the primary section, where a teacher or parents often narrate them the stories by referring to the pictures in the book. However, once they grow and become more independent, they are mostly hooked to online platforms. Hence storybooks might not be the best choice then.

Question 8. What can be done to encourage the habit of reading among children?

Answer – Well, at the top of my head, I’d say that the parents should inculcate reading habits at a young age. In addition, parents should put a cap on the leisure screen time and encourage their wards to rather utilize their time via reading books. For starters, parents can read the storybooks together with their children to make it sound fun.

Question 9. How does reading help a child?

Answer – The benefits of reading are immense, and the most notable is that it improves concentration power. In fact, the biggest complaint by parents nowadays is that their kids are very hyperactive and lack focus on many things and I think reading is the perfect solution for this issue. In addition, it also helps in boosting memory and ignites the creative side of children.

Question 10. How much should a child read every day?

Answer – Well, it’ll be difficult to put a cap on the reading hours as I feel the child is already under severe academic pressure in this competitive era. Having said that, parents should try to make reading a fun activity. Perhaps the best way is to let a child read for 30 minutes every day before hitting a bed.

Question 11. What is the difference between the books sold in the past and the books sold nowadays?

Answer – Well, the majority of the books published in the past were more focused on history, arts, culture, and religion. On the contrary, modern-day books are more about science, fiction, and technology. This is a key difference I observed.

Follow Us on IELTSFever Instagram for more updates and the latest test tasks.

Also, Read Watch & Dream Speaking Part 1 Questions With Answers

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top