Describe an Important River or Lake in Your Country

Describe an important river or lake in your country

  • What is it?
  • How has it changed people’s lives?
  • What benefits did it bring?
  • And explain if it is more important for older or younger people.

Sample Answer of Describe an Important River or Lake in Your Country

This afternoon, I will discuss a flowing river in an urban area in Nigeria. This river is named ” omi Okun” because no one has seen its bed. This means that the depth is unknown despite several years of trial. Divers usually end up getting missing while exploring the river, and instead of coming back with discoveries, the seashore is the usual location of their corpse.

Although a lot is not known and still stands as a mystery About the river, the benefits it brings are overwhelming. To start with, the people that live close to the river enjoy the serene view as well it gives the youth of the community job. Jobs like fishing and taking care of the river. Recently, the government channelled the river to a dam for a power supply to power the community.

Nevertheless, when there is rainfall, it is more like a disaster for the people. So I can really determine if the disadvantages outweigh the advantages it brings, but people survive the Drawbacks it brings, and they are still happy staying in the community.

In conclusion, I can say that both young and old benefited from the river because it’s the major water source for the community and the electricity generated from it serve both young and old. So it is fair to say that they benefit from the river equally.

Sample 2 Describe an Important River or Lake in Your Country

I belong to the western region of India, where rivers are a lifeline for individuals to thrive. Here I would like to talk about one of the rivers, namely Tapti, which originated from the centre part of India in the state of Madhya Pradesh and flows toward the western side of the country.

In the end, it amalgamated into the Hind ocean. One of the growing cities is situated at the bank of river Tapti, Surat.4 million people rely on this river, and the city’s industrial and infrastructural development is based on water intake. The river Tapti has blessed by one of the monks so that it would not become too dry forever and still exist.

At the bank of the river, several tourist attractions were developed by a municipal corporation that can help contribute to the city’s economic pillar, and any other water sources could not replace the sweet test of water. In my city, old age individuals often visit the bank of a river for their leisure and go there for a walk, whereas youth perform adventure activities like river rafting and boating.

Follow Up Questions Describe an Important River or Lake in Your Country

Question 1:- Why do many people like going to places with water, such as lakes, rivers, or seas?

Answer 1:- I think people enjoy the view of the natural site. For instance, people talk about how beautiful the waves of the seas are, and the sound is thought by some to be relaxing as well as the breeze. Some people even take that advantage to meditate at the river bank. It is so clear that without these therapeutic effects, more people will prefer staying away from it because of the danger associated with it.

Answer 2:- places that have plenty amount of water are usually the most loved place by individuals owing to their scenario and weather conditions and other adventures that they could perform.

Question 2:- What kinds of leisure activities do people like to do in water places?

Answer 1:- Am not too used to those activities, but I can still talk about the picnic, and some make proposals at the river bank. They believe it’s calm by the river site, and it’s one of the best scenes for expressing love and affection to other people. I can say that most activities am familiar with is about celebrating loved ones.

Answer 2:- Usually, at the beach and the bank of the river, individuals love to pass their time with a cold breeze, and at water places, individuals enjoy to sunlight and play games with their loved ones.

Question 3:- Do children and old people feel the same way when they go to the beach?

Answer 1:- I would say they feel totally different when visiting the beach. Children are most likely to see a beach as a playing ground where they can jump in and out at any slightest opportunity they have, which can be detrimental to them. However, the adult will rather take caution and prefer to stay ashore and do their celebration, and if there is a need to swim, they will prefer going in with an expert, especially when they don’t know how to swim.

Answer 2:- well, I think there are a lot of age differences between these two age groups where both have different priorities. Here one likes to bathe in the water of a river or ocean, and on the other side, old age people love to see sunset scenes most.

Question 4:- Why do people like water sports?

Answer 1:- Water sport is one of the most competitive sport on earth that people are addicted to. I believe people’s love for the sport is generally not only water sports, but some might also prefer water sports because it is usually fun because it’s a mixed sport. I mean, it is a sport played by both men and women. Because of this factor, it can be more entertaining and be preferred by most people.

Answer 2:- well, in the current time, individuals would love to do adventurous activities like surfing, swimming, rafting, and many more water sports is a pure fun activities and will help people improve their physical stamina as well posture of the body.

Question 5:- Do you think the beach or seaside is more suitable for children or old people to spend their leisure time with?

Answer 1:- There is absolutely nothing wrong with spending free time by the beach. It helps grown-up people with relaxation from the stress of work or emotional stress as well as children, and it helps them to have a bright and playful childhood memory. Meanwhile, I can’t really stress the reason why it is more suitable because other outdoor spaces are as essential as the beach.

Answer 2:- well, children usually find it fun to bathe in the water and play beach games like volleyball and on the other hand, old age people love to sunbathe and relax their stress in their leisure time.

Question 6:- Is there much water transportation in your country?

Answer 1:- In Nigeria, we have limited use of water transportation and of consistent history of capsids of boats, especially while in transit of goods. Furthermore, the governing body has seen road transportation as a waste of money if invested in it because most Nigerians also have little knowledge of roads on the water. The phobia of water is significant, which has led to people disposing of their waste inside the water because they see no major usefulness in it.

Answer 2:- well, we are not too much into water transportation, but In my country India, the government has developed a few modes of transportation like cruise and boat services so individuals can easily access islands.

Question 7:- Do people travel by boat in your country?

Answer 1:- Minimal people transit by boat in my country because there is little development in the means of transportation as the government and the people see no reason to develop it either by getting a ship or both or by creating proper navigation of the sea.

Answer 2:- my country is surrounded by many islands, so individuals who want to go there usually go there via boat because it’s one only cheapest way can make it possible.

Question 8:- How important is water in daily life?

Answer 1:- Water is crucial to our daily life because without water for some days, most humans will not survive. It is an important component of the body that helps people prevent dehydration. Moreover, using water for the bath, washing, and doing upkeep is crucial to our cleanliness. It is also essential for preparing the meal.

Answer 2:- well, without water, I can not imagine myself surviving, and one of the most important needs is water. It uses in each and every aspect of our routine. From dawn to dusk, we excessively use water for hygiene, to make food, or to drink. One scientist researched that the human body contains 70% of water.

Question 9:- How important are rivers and lakes to the cities where they are located?

Answer 1:- I am not too used to those activities, but I can still talk about the picnic, and some make proposals at the river bank. They believe it’s calm by the river site, and it’s one of the best scenes for expressing love and affection to other people. I can say that most activities am familiar with is about celebrating loved ones.

Answer 2: Water is the most demanding natural resource, so a place with plenty of water becomes in high demand because cities or humans need water to survive and thrive. So cities which contain rivers or lakes become more developed as compared to others.

Question 10:- Do your country’s rivers suffer from serious pollution?

Answer 1:- Yes, they experience one of the most devastating pollutions, such as water litter and dumping of dead bodies to decompose inside the water. This makes it less useful for transportation as well as daily use such as drinking, washing, etc.

Answer 2:- At the current time, water pollution is one of the pressing issues in my country because of increasing population generate a high demand for clean water the other side, due to global warming effect rives become dry and one of the social worker namely Sadguru appealed to the government to take active action against the new emerging problem.

Question 11:- Do you think human activity poses a global threat to oceans?

Answer 1:- There are activities done by people these days that increase global warming, which also causes a change in the climate. For example, scientists report the melting of glaciers as a result of global warming. This is by humans using too much fossil fuel and other chemicals that contribute to global warming. I think it’s a worldwide issue that needs to be tackled.

Answer 2:- yes, I do experience that over excessive use of plastic will create a critical situation, and on another side, it affects hydro cycle system due to the global warming problem becomes one of the most pressing issues nowadays, and it also affects the life of sea creatures and due to that entire ecosystem collapses.

Follow Us on IELTSFever Twitter for more updates 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top