Talk About a Family Member You Would Like to Work with In the Future: Recent IELTS Speaking Tests

Talk about a family member you would like to work with in the future. You should say:

  • Who is the person?
  • Have you ever worked with a person before?
  • What kinds of work would you like to do with the person?
  • And explain how you will feel if you can finally work together.

Sample 1

Working with a family member is a different and, more often, an exciting experience. I also would like to work with my brother, who runs an educational app to uplift the declining academic standard daily. I would like to work with him to learn new methodologies to teach the students what things are the most important in running a business. So it would be a different experience for me. Although I had never had a chance to work with my brother earlier, I think now I have experience teaching in a college, so I could help him and enhance my teaching skills while working with him. I would be over the moon to work with my brother because he has ten years of experience running this business online. I must say it’s an excellent platform for me to work there. This way, I would get a chance to know human psychology and business tactics. Moreover, we have great mutual understanding, so there will be no kind of error, and if problems persist, then he can help me to overcome these and make me understand better than any other person. I will get a safe and secure ambience, and there will be no exploitation at work. So such a friendly aura everybody wants. As of now, his business is running successfully, so after joining him, I will get plenty of opportunities that can help in earn a considerable amount of income. Therefore, he is a person with whom I would like to work.

Sample 2

Well, it is a very great idea if one gets a chance to work with a family member. I would like to open a new bakery with my brother. I can bake delicious cakes, but I’m not good with finance and recent technological advancements like online booking of orders. My brother is a techy nerd and did an MBA, so he is also good with finance. Moreover, his communication skills are way better than mine. Also, he has good taste, so I can rely on him if I want to introduce any new item or experiment with the old one. It will be fun to work with him because we get a chance to spend more time together.

Follow-ups of Talk About a Family Member You Would Like to Work with In the Future: Recent IELTS Speaking Tests

Question 1:- Are there any positive effects of working with a family member?

Answer 1:- Yes when people work with any member of the family then they can learn better as well as there will be more bonding with each other and if people don’t understand, then without any hesitation they can say to their family member and can get viable solution of any problem.

Answer 2:- Yes, we can spend more time together, and the work environment is also good. Moreover, a family member can easily guide us if we make any mistake, and they can say anything to us without sugarcoating it.

Question 2:- What kinds of family businesses are there in India?

Answer 1:- Well, people run different kinds of businesses such as exporting and import in clothing, educational apps, bakeries and many more. These businesses bring a huge profit to the people who run them.

Answer 2:- In India, many businesses are run by a family, and the most common ones are construction, transport or sweet or snack shops and jewellery business.

Question 3:- Why do people like to set up a family business?

Answer 1:- People like to set up a family business because there are a lot of benefits to a family. Each person can contribute to making the business successful, and there will be no burden of giving salary to any person if they employ outside. Moreover, in the absence of one person, then the other person can hold better than any other person who is hired from outside.

Answer 2:- Family members can support each other in any situation, and it is fun to work with a family member. Moreover, once established, it is easy to run such a business.

Question 4:- What are the advantages and disadvantages of a family business?

Answer 1:- Well, there are a lot of advantages, such as people can manage well, and there will be no extra burden on a single person because each member will contribute. Moreover, the equal share is distributed so it will strengthen their relationship with each other, and if I see the dark side, then sometimes conflict arises, and many times it is seen that if one person has more calibre and the other person sometimes doesn’t give maximum input so that can be a cause of broken relationships.

Answer 2:- benefits of a family business are that it is a bit easy to maintain once established and the younger generation doesn’t have to do much hard work to set their future. It is fun to learn things from your parents or grandparents. Disadvantages are that you have a lot of responsibility as everyone compares you with your parents in terms of skills and also sometimes you don’t have any interest in that field, but you are still pressurised to follow it.

Question 5:- What are the causes for the success of a family business?

Answer 1:- Family members give their best to run the business success because they understand that if they do well, then they will have plenty of money, and it will enhance their status in society, so they do their best to make it successful. Each person has a lot of contacts, and through advertisements, they make their business successful.

Answer 2:- In a family business, people support each other, and minor disputes are easy to deal with. Also, this kind of business runs for years, so if they maintain quality, people will easily trust them, so their customers always increase.

Question 6:- How is the relationship among family business members?

Answer 1:- Well, it depends on the dealing of a person; if they have mutual understanding, then they will have a cordial relationship, but if they have better feelings for each other, then they will not do valuable for making a business successful.

Answer 2:- Mostly, relations are good between them but sometimes, when ego issues arise when someone starts believing that this business only runs because of me or I am getting less money; in such cases, money can destroy relations.

Question 7:- In what ways have families in your country changed recently?

Answer 1:- Well, families have undergone tremendous changes; now, people like to live in a nuclear family instead of a joint family due to many conflicts in business or their personal life.

Answer 2:- In the past culture of the joint family was very common, but nowadays, people move to cities for better education or job opportunities, so now nuclear families are more common today.

Question 8:- Should husbands and wives have different roles within the family?

Answer 1:- Yes, both have different roles in a family like a husband and a wife both work together and to run their house smoothly, they do their best. They maintain equality as well as harmony in the house. Both understand each other’s needs. They try to fulfil the dreams of their family.

Answer 2:- Yes, women are more associated with household activities such as cleaning and cooking while men do more outside work such as shopping or picking up and dropping children from school.

Question 9:- Which is more important to you: your family or friends?

Answer 1:- Well, both are very important. But if I had to make a choice and I would choose my family because family are those members who always stand by a person and never leave them alone and always try to make them happy.

Answer 2:- Well, it is difficult to choose between the two; both have their own importance in life, but if there is no choice and I have to choose between them, then I will go for the family because blood relation is definitely superior.

Question 10:- What are the advantages of working in a big company?

Answer 1:- Well working in a big company provides people ample facilities like accommodation, free transport service, annual increment in salaries and a free trip either to Overseas or and their home country once in a year.

Answer 2:- In Big companies, we can get more exposure to different scenarios and also, if one works hard, chances of promotion are high.

Question 11:- Will promotion be easier in a big company?

Answer 1:- No, it is not an easy task for a person to get a promotion in a big company because the big company needs educational background as well as the sacrifice of leisure hours, and more often, it seeks a person’s dedication towards their duties.

Answer 2:- Well, competition is high, but if one works hard and shows skills, then definitely chances are more because positions in big companies are more.

Question 12:- Should big companies donate more to charities?

Answer 1:- Well, it depends upon the companies’ earnings. If their earnings are more, then there is no hesitation to donate to charities because, in this way, they can advertise their products as well as they can uplift their image in society, and society will trust more on them.

Answer 2:- Yes, big companies such as TATA industries and reliance Industries donate money for charity. Of course, it is a win-win situation for both as these companies get free promotion and tax exemption.

Question 13:- Should big companies be punished more seriously if they break the law?

Answer 1:- Big companies must be punished if they break the laws. Because laws are the same for everyone, if big corporations are punished, it will be a lesson for small-scale industries to obey the rules. Thus society will be benefited more.

Answer 2:- I believe the law should be the same for everyone, it is not fair to punish them more if they break the law, but definitely, they should receive punishment to set an example according to the law.

Follow Us on IELTSFever Twitter for more updates 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top