Describe a Time You Made a Decision to Wait for Something: Speaking Cue Card

Describe a time you made a decision to wait for something

  • When did it happen?
  • What you waited for?
  • Why you made the decision?
  • And explain how you felt while waiting.

Sample 1 Describe a Time You Made a Decision to Wait for Something

As we grow up, we face situations where patience is the best solution. I have had many such situations in the past, but one incident played a significant role in what I m today, so I vividly remember it.

I am a dentist by profession, and after graduation, I wanted to pursue a master’s. For that, I had to appear for the NEET exam, which I gave. After a month result came, and I received my score.

My score was not that good, but it was not that bad. There were 50-50 chances I might get admission to a government college and not get into one. I did not want to do my master’s at a private college as the fees were too high, and I did not want my father’s money for my further education.

The counselling started, and I did not get to sit in the first two rounds. I decided to wait for the final round before I concluded what to do next. There was a 15 days break between 2nd and final rounds. Believe me; those 15 days felt like 15 months.

I was tensed, and I kept thinking about what I will do and what would be the best path for me if I didn’t get admission and many more. Finally, the day arrived, and I got admission. And I felt it was good to wait because I had taken up any other seat in a private college. This seat wouldn’t be offered to me according to the rules.

Sample 2 Describe a Time You Made a Decision to Wait for Something

Well, sometimes it becomes challenging for a person to decide anything, either in their job or in their personal life. I had felt a similar experience.

When I decided to wait for my Europe trip during my summer vacation, it was a tough time for me as I had also applied for a job in a college which was my childhood dream, and simultaneously I used this visa.

Fortunately, I got employment, and I needed to join it after the first semester was over. Had one month period for it. I felt terrible during that period because an overseas trip was also my dream, and I didn’t want to lose any of them.

During the waiting period, I prayed a lot because things would have been different if I had not got it on time. Finally, one week was left to join my job, and I lost all hope. Luckily, a miracle happened, and I got my visa.

At that time, it was easy for me to join late instead of taking leave for more than one month. I was happy about it, so that was when I really waited for a long time to get it.

Part 3 Questions Describe a Time You Made a Decision to Wait for Something

Question 1:- What do people in your country often do while waiting?

Answer 1:- In the 21st century, everyone has smartphones ‘so most individuals use them when they are waiting. They watch videos, scroll Instagram or play games on their phones. However, old people still prefer to read newspapers or magazines while waiting.

Answer 2:- Well people do a lot of things when they wait for somebody, either they surf the internet or watch videos. Sometimes they talk over the phone, and playing electronic games is one of the most frequent activities of many people.

Question 2:- Why do some people like a slow-paced life?

Answer 1:- People prefer such a life because it is beneficial. Research proven that it is healthier. Less anxiety and stress are involved in slow-paced life than in a hustle-bustle life. A significant reason for choosing it is that individuals love to savour every moment. They believe in the Yolo concept, which means you live only once. So one should enjoy every moment thoroughly instead of running in a rat race.

Answer 2:- They like a slow-paced life because they cannot handle pressure as well, as they have contended in that life because they have spent many years doing the same things.

Question 3:- Is being patient good for people? Why?

Answer 1:- Indeed, being patient is beneficial. There is a proverb in Gujarati which means that the fruits of being patient are always sweet, which is true, I believe, as this quality allows us to think before taking any major decision. This plays a vital role in maintaining relationships as well.

Answer 2:- Well, patients play an essential role in one’s life. If a person has patience, then the person is rewarded everywhere, and he or she can win over the hearts of others. In the current era, patience is needed more.

Question 4:- Are people less patient now than people in the past? Why?

Answer 1:- I agree that people are less patient today, and the main reason for it is the advancement of technology. Most things are done with just one touch on one’s phone, unlike in the past when everyone has not had such facilities. In the past, people used to write letters and wait for a reply and today, and people can’t wait for more than an hour if they don’t get a reply.

Answer 2:- Well, now people don’t have patience. They are ill-tempered, and sometimes their lousy temperament brings disrespect from others. At the same time, people in the past were more patient and had good relationships with each other in contrast to today’s life.

Question 5:- On what occasions do people have to wait every day?

Answer 1:- Usually, people have to wait at the grocery store or supermarket in a billing queue. If many share accommodation, they have to wait for their turn to use the bathroom in the morning, which is quite annoying sometimes. The most common thing people witness every day is waiting at a crossroads or in traffic.

Answer 2:- Well, people must wait for their buses to reach on time at their workplaces. Sometimes they have to wait for their basic things like food and milk, which they get from vendors.

Question 6:- Do you think people can’t wait to invent new technologies?

Answer 1:- Individuals today are so dependent on technology that they always want something new. As youngsters have limited patience, they don’t like to wait for new advancements. However, whether they like it or not, they must wait because inventions and new advances don’t happen overnight. It requires a lot of hard work, patience and research, which needs time.

Answer 2:- People cannot wait to invent new technology because they have no patience. They want the immediate result of anything like during Corona pandemic, people eagerly waited for a vaccine, and even they did protest against the government and failed medical facilities.

Question 7:- Why do people hate waiting?

Answer 1:- because waiting is an annoying task. Most people are wired in such a way that they don’t like to sit idle. They feel their time is valuable, and while waiting, they waste a lot of time. This creates anxiety, and that’s why people hate waiting.

Answer 2:- People hate waiting because they suspend all their activities just to wait for something. That wait can be for a friend or an object. They even can’t concentrate on their work until they get that thing.

Question 8:- Are kids better at waiting than adults?

Answer 1:- Not at all. Kids are restless. They keep moving here and there, and they can’t sit in one place, making it difficult to make them understand that they have to wait. Adults are mature. They can understand the situation better than kids, so they are better at being patient.

Answer 2:- No, kids are not better at waiting than adults because they are immature and eager to get that thing they have been waiting for. On the other hand, adults can make themselves understand, and they have more patients than kids. An adult can wait for their favourite meal in a restaurant, but a kid cannot.

Question 9:- Can patience be taught to kids? How?

Answer 1:- I would say teaching patience to children is possible, but it could be a difficult task. Children are not mature, and one must think about different stories to make them believe that they must wait. One has to have a lot of patience to teach children patience.

Follow Us on IELTSFever Twitter for more updates 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top