Rainy Days IELTS Speaking Part 1 Questions With Answer

Rainy Days IELTS Speaking part 1 Questions With Answers. These are the IELTS Speaking part 1 Topics and Questions on general topics about your life. Your answers will be from your life and experience.


Rainy Days IELTS Speaking Part 1 Questions With Answer

Question 1:- Does it rain much in India? (Where? When?)

Answer:- Yes. A tropical country like India gets heavy rain each and every year. Here rainy season begins in the middle of every year. Places like Chiranpppunji get rain every day in a year.

Question 2:- Does it rain much in your hometown? (Include how often)

Answer:- Of course. In my home town, the rainy season begins in the month of June. Till the end of October, the rainy season lasts. However, same as last year till it continues.

Question 3:- In what season does it rain the most? OR When (in what month/season) does it rain most in your hometown?

Answer:- Initially, in south India, small drizzles occur on alternative days. However, at the end of June, heavy rain, thunderstorms and flooding may happen.

Question 4:- What about the other parts of India? OR In which season does it rain most in other parts of India?

Answer:- Compared with Southside, other areas got comparatively preposterous rain. Same as South India, the rainy season is captivatingly affected there. But, the east part gets rain a bit low.

Question 5:- Would you prefer to have more rain or less rain (in your hometown)?

Answer:- In recent days I mostly preferred less rain because compared with last decade, the percentage of water scarcity is comparatively humongous. The rainy season hardly affects certain parts of our state and even a few districts. A lot of people lost their houses, belongings, and life.

Question 6:- Do you like rainy days? OR How do you feel on rainy days? ORDo you feel sad on rainy days?

Answer:- I like rainy days. On a rainy day, I don’t like to go out. I would like to spend with family members and friends. My mom serves some hot tea and spicy snacks.

Question 7:- How does rain affect different people’s moods? OR How does rain affect people’s lives?

Answer:- Rain will affect people’s mood dreadfully. Maybe some of them don’t seem able to complete their outdoor chores meantime others try to enjoy the moments with their family members. Rather than this, very few of them write poems about rain.

Question 8:- Do you prefer rainy days or sunny days?

Answer:- I mostly prefer sunny days. Besides, on certain occasions, I like to have a rainy day. On a sunny day, you can easily go out and complete your outdoor duties. Meantime, a rainy day may totally create an untoward impact.

Question 9:- What do you do on rainy days (or on a rainy day)?

Answer:- Usually, on a rainy day, I don’t like to go out. I like to sit with my family members, and we spend our time fruitfully. Apart from this, I read some novels or watched a movie.

Question 10:- What do you usually do when it rains (or when it starts to rain) and you are outside?

Answer:- When I was out, firstly, I tried to find a good shelter. Secondly, if I had an umbrella, definitely I use that. In addition, while I am used to a two-wheeler, I wear a raincoat.

Question 11:- Do you think rain is good? (Why?)

Answer:- Yes. The first and foremost thing is, it is an unavoidable part of the agriculture industry and plants. Besides, once we face water scarcity in the summer season, rain helps them a lot.

Question 12:- How does rain affect (life in) your country?

Answer:- In my country, rain may awfully affect people’s life. Heavy rain causes water pollution and also causes cumulative ailments. Farmers may lose their crops, domestic animals, and so on. Apart from this, heavy rain also causes earthquakes floods like other natural disasters.

Question 13:- Is there any part of India where it doesn’t rain much? (Where?) OR Is there an even distribution of rain throughout India?

Answer:- I think the Western part of receives stingy rain every year compares with other parts of India. For example, in states like Gujarat, Rajasthan.

Question 14:- What effects can a shortage of rain (a drought) have on people’s lives?

Answer:- It hardly affects people’s lives and personal belongings. In addition, it causes numerous maladies. Also, farmers lost their agriculture and animals.

Question 15:- Can you remember any time when it rained particularly heavily in your hometown? (When?)

Answer:- Definitely, for the last year in numerous intervals, heavy rainfall has hardly affected my home town. On that day, people cannot usually travel; accidents and other traffic blocks also happen.

Question 16:- Does rain ever affect transportation in your hometown? (How?)

Answer:- Yes. Every year whenever heavy rainfalls may happen, signal lights may be turned off, and people lose visibility while they are driving. Due to this reason, several accidents happened in my home town.

Question 17:- Do you think the seasons have changed in recent years, compared to the past? (Why? How?)

Answer:- Exactly. Compared with olden days reasons like pollution, climatical variations, diffident in ozone layers are the main causes for these changes.

Follow Us on IELTSFever Twitter for more updates 

Also read:  Speaking Follow up questions A well paid job IELTS EXAM

Pages Content

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top